Uitgangspunten PDF Afdrukken E-mail

im•ker de; m,v -s iem die bijen houdt

Leer te kijken als een imker!

Een imker:

  • Let op kwaliteit. Welke speciale kwaliteiten heeft een bijenvolk? Doet de koningin haar werk goed? Bestaat het risico dat er iets mis gaat?
  • Kijkt naar omstandigheden. Is er een weersverandering op komst en wat zijn de gevolgen daarvan? Welke activiteiten horen in welk seizoen? Wat bloeit er in de omgeving?
  • Bepaalt zijn strategie. Wat moet er gebeuren om de honingoogst zo groot mogelijk te maken? Moet het aantal volken uitgebreid worden of moeten de bestaande volken eerst op orde zijn?
  • Grijpt in als dat nodig is. Moet er een nieuwe koningin komen? Moet voorkomen worden dat bijen vertrekken? Moeten bijenvolken samengevoegd worden? Is er een investering nodig?


Bijen houden is continu opletten en kiezen. Rekening houdend met wisselende omstandigheden. En wetend dat je maar beperkt kunt sturen als imker! De bijen doen immers het werk. Natuurlijk is de wereld van de bijen niet hetzelfde als ‘onze’ wereld. Maar je kunt de bril van de imker wel gebruiken om op een confronterende manier naar organisaties, hun vraagstukken en oplossingen te kijken. En dat is precies wat Bijeffect doet.

 

 

Column: Stop de bijen!